همایش ملی عقلانیت در سیره‌ی رضوی در دانشگاه تهران برگزار شد

همایش ملی «عقلانیت در سیره‌ی رضوی» از سری برنامه‌های دومین دوره‌ی بخش دانشگاه جشنواره بین‌المللی امام رضا (ع) با حضور فضل‌الله ایرجی کجوری مدیرکل فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، مجید سرسنگی معاون فرهنگی دانشگاه تهران، سید احمدرضا خضری مدیر کل حوزه ریاست و روابط عمومی دانشگاه و رئیس انجمن ایرانی تاریخ اسلام، رشید جعفر پور دبیر اجرایی بخش دانشگاهی جشنواره، محمدعلی زارع چاهوکی مدیر کل فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران و جمعی از مسئولان جشنواره بین‌المللی امام رضا (ع) و دانشگاهیان در روز دوشنبه ۲۱ فروردین ماه ۱۳۹۶ در باشگاه دانشجویان دانشگاه تهران برگزار شد.
در ابتدای این همایش مجید سرسنگی معاون فرهنگی دانشگاه تهران طی سخنانی وجود مبارک ائمه معصومین را یکی از سرمایه‌های عظیم جهان تشیع بویژه ایران اسلامی دانست و گفت: هیچ دین و آئینی مانند اسلام و تشیع از چنین نعمتی برخودار نیست که در کنار پیامبر عظیم‌الشان از وجود ۱۲ امام برخودار باشد.
وی ادامه داد: متاسفانه تاکنون ما نتوانسته‌ایم از گنجینه بزرگ ائمه معصومین استفاده کافی را ببریم و جامعه ما نتوانسته در حد انتظار از فیوضات ائمه اظهار بهره‌مند شود. نگاهی به سیر فرهنگ ما نشان می‌دهد ما بیشتر ائمه را با مراسم سوگواری آنها می‌شناسیم و احساس می‌کنیم بعد از آن احتیاجی به سیره ائمه نداریم.
وی افزود: نکته مهم اینجاست که ائمه ما فقط شخصیت‌هایی برای عزاداری نیستند، آنها مظاهری هستند که می‌توانند در طول زندگی بشر ما را سیراب، فضا را عطرآگین و آموزه‌هایی را به ما منتقل کنند که در طول زندگی از آن استفاده کنیم.
معاون فرهنگی دانشگاه تهران یادآور شد: باید یک تعامل دو سویه بین دانشگاه و ائمه معصومین وجود داشته باشد. دانشگاه وظیفه دارد به تبیین نظری سیره ائمه بپردازد و نسل جوان را با سیره ائمه آشنا سازد.
وی افزود: متاسفانه نسل جوان ما بیشتر از آنکه با ائمه معصومین آشنا باشد با قهرمان‌ها و شخصیت‌های تمدن‌های دیگر آشناست. هرچند در بین دانشجویان و تشکل‌های دانشجویی قشر آگاه به این مسائل وجود دارد ولی باید همه دانشجویان با سیره زندگی ائمه آشنا شوند.
سرسنگی با بیان اینکه  وظیفه دانشگاه است که دانشجویان را با زندگی ائمه اطهار آشنا کند، تاکید کرد: متاسفانه در برخی جاها چهره‌ای که از ائمه ما نشان داده می‌شود ۱۸۰ درجه با واقعیت فاصله دارد، به طور مثال امامان ما به گونه‌ای نشان داده می‌شوند که گویا دائما در حال سوگواری و گریه یا اینکه دائم در حال شمشیر کشیدن بود‌اند.
وی در ادامه با اشاره به میلاد حضرت علی (ع)، ادامه داد: نگاهی کوچک به زندگی امام علی (ع) نشان می‌دهد امامان ما در چه درجه‌ای از زندگی بوده اند. امروز برای معرفی عدالت بالاترین فرد حضرت علی است و همه ما شنیده ایم که ایشان چگونه در دوران حکومت عدالت را ایجاد کرده بودند.
سرسنگی در ادامه با اشاره به خانه نشینی چندساله حضرت علی(ع)، تصریح کرد: کدام شخصیت در میان سیاسیون ما سراغ داریم که حاضر است برای ایجاد وحدت و حفظ کیان جامعه در خانه بنشیند و سکوت کند؟
وی گفت: عظمت امام علی (ع) فقط در شمشیرش نیست بلکه در سکوتش هم هست و در زمانی که سرش را در چاه فرو می برد و با خدای خودش درد دل می‌کرد.
معاون فرهنگی دانشگاه تهران گفت: جامعه ما اگر می‌خواهد به نجات و رستگاری برسد چاره ای ندارد جز اینکه به صورت جدی و عمقی به سیره ائمه معصومین رجوع کند.
سپس سید احمد رضا خضری، دبیر علمی همایش، ابتدا درباره همایش و ضرورت برگزاری آن سخنانی ایفاد کرد. وی بیان کرد برخی از پژوهشگران غربی و عرب در داوری یک سویه  بر آنند تا تاریخ تشیّع را یکسره در رقابتهای سیاسی یا تحرکات نظامی خلاصه نمایند، امّا پژوهش‌های نوین علمی که توسط افراد بی طرف و منصف انجام گرفته به خوبی نشان می دهد که این مذهب نقشی انکارناپذیر و موثر در گسترش حیات علمی، عقلی و معنوی اسلام داشته و امامان و پیشوایان آن مذهب نیز تأثیری جدّی و پایان ناپذیر در باروری و بالندگی بیش از پیش ذخائر معرفتی این دین ایفاء نموده‌اند. به دیگر سخن در واقع عامل اصلی توجّه جهان شیعی به دانشهای عقلی خاصه فلسفه در سده‌های میانی تاریخ اسلام، آن است که آنان مبانی فکری و عقیدتی خود را بر گنجینه ای از معارف دینی و میراث عقلی که از امامان خود به ارث بردند، استوار ساخته اند. از اینرو نادیده انگاشتن سهم و نقش تشیّع در شکوفائی حیات علمی و عقلی جهان اسلام و بالندگی فرهنگ و تمدّن اسلامی و خلاصه کردن زندگانی امامان شیعه در هدایت نهضتها و تحرّکات سیاسی، در واقع ناشی از ناآگاهی از منابع و مآخذ و غفلت از مطالعه علمی و دقیق در این زمینه است. با ملاحظه کلیه شرایط و تمامی جوانبی که در دوره امامت امام رضا(ع) وجود داشت، می‌توان دریافت که تشیّع در دوره آن امام یکی از حسّاس ترین و پیچیده ترین دوره های خود را پشت سر می نهاد و در صورتی که امام رضا (ع) از عهده هدایت و رهبری آن بر نمی آمد، ای بسا امروز امامیه تنها فرقه ای کوچک از شیعیان به شمار می آمد. بر پایه آنچه گذشت، می توان دریافت که چگونه تکیه بر عقلانیت و توسل به اقدامات خردمندانه و پرهیز از هر گونه اقدام احساسی برای عبور از این شرایط بحرانی و حسّاس ضروری بود.
خضری در ادامه سخنانش متذکر شد که همایش ملی “عقلانیت در سیره رضوی” موضوعی بود که مورد توجه بسیاری از پژوهشگران و دانشگاهیان قرار گرفت و دهها مقاله ارزشمند را رهسپار دبیرخانه همایش کرد که تعدادی از این مقالات پس از طی روند داوری جهت چاپ و انتشار در مجموعه مقالات همایش برگزیده شدند.
در ادامه همایش شش مقاله به صورت سخنرانی ارائه شد. سپس از مقاله‌های برتر همایش با اهدای لوح تقدیر شد.

گزارش تصویری: